Salvați Copiii te îndeamnă să alegi să te opui bullying-ului

Marți, 16 aprilie 2019, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat campania „Alege să te opui bullying-ului”, prin intermediul căreia se urmăreşte sporirea conştientizării, generarea unei schimbări de atitudine şi, totodată, prevenirea şi combaterea comportamentului de bullying între copii.

Bullying-ul în şcoli plasează România pe locul 3 la nivel european în privinţa fenomenului, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 „Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii aparţinând ciclurilor gimnazial şi liceal, 400.000 sunt excluşi din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliţi în public, 390.000 sunt ameninţaţi cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuţi în mod repetat de către colegii lor. Aşa arată statistica directă a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale cărui consecinţe afectează deopotrivă victima, agresorul şi martorul tăcut”, se arată în studiul sociologic realizat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii, în 2016.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, în şcoliile româneşti, soluţionarea acestui fenomen nu are șanse de reușită din cauza lipsei de organizare şi a lipsei competenţelor specializate.

„În şcolile din România, soluţionarea cazurilor concrete de bullying de către structurile instituite în acest sens (comisii, comitete etc.) nu funcţionează şi nici nu pot deveni funcţionale, deoarece aceste entităţi nu dispun de organizarea şi competenţă necesare pentru asigurarea intervenţiilor specializate, individualizate şi adaptate particularităţilor grupurilor de copii, cu implicarea activă a elevilor, părinţilor şi membrilor comunităţii din care şcoală face parte”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Organizaţia Salvaţi Copiii către Mediafax.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a declarat, potrivit Mediafax, că primul responsabil de corectarea fenomenului este adultul – părintele, profesorul sau consilierul și că efectele bullying-ului sunt grave pe termen lung.

„Frica te paralizează, te face să îţi selectezi o ierarhie de priorităţi dictată de nevoia de autoapărare, punând, astfel, între paranteze nevoile reale, acelea de interacţiune socială, de afirmare şi de validare socială. Iar atunci când vorbim despre fenomenul de bullying în şcoli, frica este sentimentul dominant. Agresorul vrea să inspire frica, iar aceasta din urmă blochează emoţional atât victima, cât şi copilul martor, care va duce cu el acasă sentimentul greu de a fi fost complice tăcut. Dar prima alegere de a interveni şi de a corecta situaţia aparţine adultului: părinte, profesor, consilier, pentru că de la ei copiii vor învăţa să îşi asume şi să fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac“, a spus Gabriela Alexandrescu, citată de Mediafax.

Salvaţi Copiii îţi sare-n ajutor

Comportamentele de bullying nu dispar de la sine. Dacă suspectezi un caz de bullying, Salvați Copiii te poate ajuta. Cum? Poți să scrii organizației sau să dai un telefon la numărul 021 321 00 50.

Editura Gama a lansat campania Let’s talk about bullying

În luna martie, Editura Gama a lansat un nou proiect educațional în care vă provocăm să vorbiți din cărți despre subiecte reale. „Let’s talk about…” își propune ca, pornind de la romanele pentru adolescenți publicate în Gama Imago, să abordeze și să propună teme de interes actuale atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori.

Primul episod al campaniei este dedicat bullyingului, unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă adolescenții de azi, care este de altfel și tema romanului 7 zile, scris de Eve Ainsworth și apărut în Gama Imago.

Până acum, au acceptat invitația Editurii Gama de a discuta atât despre bullying, cât și despre cartea 7 zile psihologul Diana Teodorescu, Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iaşi și inițiatoarea clubului Logos, Anamaria Ghiban, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi  și autor al blogului anamariaghiban.ro, Andreea Iulia Toma de la Bookhub.ro, Anca&Ema, semnatarele Blogului în tandem, Cristian Petre, autorul blogului JurnalulUnuiTata.ro, Sandra Negrea și Evelina Munteanu, autoarele blogului The Hearabouts, booktuber-ii Vanilla MoonBooks, Irina Citește, Dariana Citește, Alexandra’s Books și Tea scrie și citește.

Despre bullying cu elevii din clubul Logos Iași

Editura Gama a organizat, pe 13 aprilie 2019, în parteneriat cu Clubul Logos  (inițiat și coordonat de Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Iași) o dezbatere la care au participat elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu“. Invitați ai evenimentului au fost Dana Harip, coordonator de proiect în cadrul Asociației Salvați Copiii Filiala Iași, Irina Rusu, psiholog și psihoterapeut, în cadrul Equilibria Center, Oana Rotaru, psiholog, psihoterapeut și fondatoare a Asociației ROR, Oana, Dobre-Dimofte, fondatoarea primei platforme online dedicate educației private, educatieprivata.ro, și Alexandra Ignat, autoare a blogurilor Pauze pentru cafea și Ignații.

Romanul 7 zile, scris de Eve Ainsworth, este disponibil AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare