Dezbatere despre bullying la Bookfest

La ediția din acest an a Bookfest, Editura Gama în parteneriat cu British Council, Salvați Copiii și revista online Școala 9 organizează, la standul țării invitate de onoare, Marea Britanie, o dezbatere despre unul dintre cele mai nocive fenomene cu care atâția copii și tineri se confruntă în ziua de azi.

Este vorba despre evenimentul „Let’s Talk About Bullying” – dezbatere pornind de la volumul 7 zile, semnat de autoarea britanică Eve Ainsworth, plănuită să aibă loc vineri, 31 mai, începând cu ora 16.30. La eveniment, participă: Marius Rusu (psiholog, Salvați Copiii), Georgiana Ilie și Elena Văduva (jurnaliste, Școala 9) și Diana Mocanu (director general al Editurii Gama). 

Pornind de la romanul 7 zile al autoarei britanice Eve Ainsworth – apărut la Editura Gama, în colecția Premium, în 2017, în traducerea Andreei Demirgian –, invitații vor încerca să răspundă, pe cât posibil, la întrebări referitoare la cauzele, dar și modalitățile de apărare în fața acestei forme de agresiune, întrebări care, din păcate, sunt ocolite de prea mulți dintre noi.

„Editura Gama și-a propus întotdeauna să fie nu doar o editură, ci și un partener de încredere pentru părinți și educatori, care să îi ajute să facă față provocărilor cu care se întâlnesc în procesul de educație. Recent, am început să ne implicăm și mai mult, prin campanii sociale de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă copiii din ziua de azi. Prima a fost «Ziua în care avem timp», prin care le-am sugerat părinților și copiilor să redescopere bucuria pe care o aduc timpul petrecut împreună și conectarea reală, departe de dispozitivele care ne consumă cu voracitate fiecare clipă de răgaz. Acum, «Let’s talk about… bullying» aduce în discuție un subiect care afectează, în fiecare an, sute de mii de copii și adolescenți. Dezbaterile pe care le-am organizat în școli și licee ne-au arătat cât de multă nevoie au acești copii să se vorbească despre ceea ce li se întâmplă, să citească despre bullying, să se regăsească în poveștile de viață ale altora, să știe că nu sunt singuri și că există oameni care îi pot ajuta”, declară Diana Mocanu.

Eve Ainsworth, autoare multipremiată din Marea Britanie care tematizează în cărțile sale problemele adolescenților, spune în romanul 7 zile povestea a două tinere: Jess, o tânără hărțuită la școală pentru felul în care arată, și Kez, agresoarea ei, ea însăși o victimă a violenței domestice. „Un bully nu-i agresează pe ceilalți pentru că ar fi un om rău, lipsit de sentimente; nici victima lui nu este neapărat o ființă lașă, penibilă, «moale». Am scris 7 zile cu gândul că a venit vremea să explorăm motivele pentru care un adolescent alege să-i umilească pe alții”, mărturisea Eve Ainsworth într-un interviu.

Dezbaterea se încadrează în campania organizată de Editura Gama și lansată în luna martie sub mottoul „Let’s talk about…”, în care se abordează și se propun teme de interes actual atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori.

Până acum, au acceptat invitația Editurii Gama de a discuta atât despre bullying, cât și despre cartea 7 zile psihologul Diana Teodorescu, Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iaşi și inițiatoarea clubului Logos, Anamaria Ghiban, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi  și autor al blogului anamariaghiban.ro, Andreea Iulia Toma de la Bookhub.ro, Anca&Ema, semnatarele Blogului în tandem, Cristian Petre, autorul blogului JurnalulUnuiTata.ro, Sandra Negrea și Evelina Munteanu, autoarele blogului The Hearabouts, booktuber-ii Vanilla MoonBooks, Irina Citește, Dariana Citește, Alexandra’s Books și Tea scrie și citește.

De asemenea, pe 13 aprilie 2019, Editura Gama a organizat, în parteneriat cu Clubul Logos din Iași (inițiat și coordonat de Serinella Zara, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Iași), o dezbatere la care au participat elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu“. Invitați ai evenimentului au fost Dana Harip, coordonator de proiect în cadrul Asociației Salvați Copiii Filiala Iași, Irina Rusu, psiholog și psihoterapeut, în cadrul Equilibria Center, Oana Rotaru, psiholog, psihoterapeut și fondatoare a Asociației ROR, Oana, Dobre-Dimofte, fondatoarea primei platforme online dedicate educației private, educatieprivata.ro, și Alexandra Ignat, autoare a blogurilor Pauze pentru cafea și Ignații.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare