Marius Rusu, psiholog Salvați Copiii: „Copiii care sunt agresori nu aleg soluția asta, ci altcineva a ales pentru ei dinainte“

Editura Gama a organizat vineri, 31 mai 2019, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, în parteneriat cu British Council, Salvați Copiii și revista online Școala 9,  o dezbatere despre unul dintre cele mai nocive fenomene cu care atâția copii și tineri se confruntă în ziua de azi, bullying-ul.

Evenimentul „Let’s Talk About Bullying” a pornit de la volumul 7 zile, semnat de autoarea britanică Eve Ainsworth, care spune povestea a două tinere: Jess, o tânără hărțuită la școală pentru felul în care arată, și Kez, agresoarea ei, ea însăși o victimă a violenței domestice.

Dezbaterea, care a făcut parte din campania lansată de Editura Gama în luna martie sub mottoul „Let’s talk about…”, i-a avut ca invitați pe Marius Rusu (psiholog, Salvați Copiii), Georgiana Ilie și Elena Văduva (jurnaliste, Școala 9) și Diana Mocanu (director general al Editurii Gama).

7 zile, cartea de la care a pornit ideea acestei campanii, face parte din colecția noastră Premium, care reunește titluri ce au primit aprecierea criticii literare și care aduc în discuție subiecte foarte sensibile și actuale, despre care copiii vor să citească și să vorbească: bullying, depresie, anorexie, OCD. Copiii trebuie să se regăsească în experiențele de viață ale celorlalți, să empatizeze cu personajele și astfel să îi atragem către carte. Noi ne dorim să ajutăm copiii și părinții, să educăm, pentru că vrem să fim mai mult decât o editură, să fim un partener pentru părinți și profesori în acest demers dificil al educației în secolul XXI, cu atât de multe provocări. Tocmai de aceea, în cadrul campaniei Let’s talk about… bullying am organizat dezbateri cu elevi, părinți și profesori, care ne-au făcut să ne dăm seama că tinerii vor să vorbească, să se facă auziți, își doresc să știe că sunt ascultați. Putem lupta așadar cu acest fenomen, care în România este cu adevărat îngrijorător, dacă să vorbim despre el“, a declarat Diana Mocanu, director general al Editurii Gama.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullyingului, potrivit unul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 17% dintre copiii de 11 ani au admis că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Și datele furnizate de Ministerului Educației Naționale (MEN) sunt îngrijorătoare, dacă ne gândim că într-un singur an școlar, 2014-2015, s-au înregistrat 18.783 de cazuri de violență la nivel național.

„Vom observa că bullyingul în școli pleacă de multe ori de la adulții din școală și, din păcate, victima nu poate să evite acel context, adică copilul se va întoarce la școală a doua zi, în același mediu toxic“, a precizat Marius Rusu, psiholog în cadrul Asociației Salvați Copiii. „Bullyingul este un adevărat fenomen la care sunt cuplați foarte mulți factori, iar unul dintre ei este educația parentală. Conform studiilor Salvați Copiii, bullyingul este de foarte multe ori legat de abuzul părinților. În momentul în care un copil este abuzat acasă – și nu mă refer doar la faptul că părintele îl lovește, îl bate; aproape 75% dintre copiii României experimentează abuzul sub forma neglijării, adică nu primesc din punct de vedere emoțional cât au nevoie, când au nevoie, conform individualităților lor –, acesta va trage concluzia că ceva este în neregulă cu el, că el este de vină, că nu merită să fie iubit. Apoi ajunge la școală unde profesorii îi spun că nu este bun de nimic. Însă nevoia de a ne asuma ca persoane rămâne în continuare vie și trebuie să ne manisfestăm cumva, și astfel copilul dă peste această portiță, bullyingul, care îl ajută să găsească confirmarea și atenția celorlalți. Copiii care sunt agresori nu aleg soluția asta, ci altcineva a ales pentru ei dinainte.“

Cum putem combate acest fenomen? Cu ajutorul specialiștilor și implicarea profesorilor și a părinților. „Dacă nu reușim ca în școală să avem un grup de lucru, în care părinții au un rol fundamental, nu vom putea să îi dăm de capăt acestui fenomen“, consideră psihologul Marius Rusu.

Din păcate, în România numărul psihologilor în școli este foarte mic raportat la numărul de elevi. De exemplu, în București, unui psiholog îi revin în grijă aproximativ 1.200 de elevi, un număr extrem de mare pentru ca acesta să poată face cu adevărat consiliere atât cu copiii, cât și cu familiile acestora.

„Psihologii în școală fac în special teste de aptitudini pentru a-i îndruma pe elevi spre anumite cariere. Foarte puțini lucrează pe nevoile copiilor sau ale familiilor“, consideră Georgiana Ilie de la revista online Școala9, platformă care a documentat fenomenul bullyingului în România.

Ce și-a propus Editura Gama? Ca prin intermediul acestei campanii următoarele mesaje să ajungă către:

Cei hărțuiți – Copiii hărțuiți să învețe să comunice ce li se întâmplă părinților sau cadrelor didactice.

Hărțuitori – Comportamentul hărțuitorilor trebuie analizat de personal specializat, psihologi, pentru a descoperi ce anume îi determină să reacționeze violent.

Martori la hărțuire – Copiii care sunt martori la astfel de situații să nu le dea amploare filmându-le, ci să solicite ajutorul unei persoane adulte.

Salvați Copiii te îndeamnă să alegi să te opui bullying-ului

În luna aprilie, Salvaţi Copiii a lansat campania „Alege să te opui bullying-ului”, prin intermediul căreia se urmăreşte sporirea conştientizării, generarea unei schimbări de atitudine şi, totodată, prevenirea şi combaterea comportamentului de bullying între copii. Tot atunci a fost lansat și un număr de telefon – 021 321 00 50 – la care cei care suspectează un caz de bullying, pot suna.

Photo: Salonul Internațional de Carte Bookfest

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare