Alexandra: „Datorită booktube-ului am descoperit mulți copii care citesc“

Una dintre principalele critici care li se aduc copiilor prezentului este că nu citesc. Sau nu citesc pe cât de mult ne-am dori noi, adulții. Sau citesc altceva decât am citit noi la vârsta lor. Mai puțin Petre Ispirescu, Mihail Sadoveanu sau Ion Creangă, și mai degrabă literatură fantasy, de exemplu. Realitatea ne demonstrează însă contrariul. Copiii citesc, iar unii dintre ei mult și cu pasiune. Așa se explică și că, în ultimii ani, din dorința de a împărtăși pasiunea lor pentru citit altor copii de vârsta lor, tot mai mulți dintre ei au devenit booktuberi sau bookgramari, ajungând să aibă mii de urmăritori pe YouTube și Instagram. Cine sunt ei și cum au ajuns să capteze atenția atâtor copii care le așteaptă și le urmăresc recomandările despre cărți, vom afla din seria de interviuri cu booktuberii și bookgramarii din România.

Prima care deschide această serie este Alexandra, al cărei canal de YouTube, Alexandra’s Books, a împlinit doi ani în luna mai, timp în care a strâns peste 6.000 de subscriberi și peste 200.000 de vizionări ale videoclipurilor sale dedicate cărților.

Cum ți-a venit ideea de a face un canal de YouTube tocmai despre cărți? Te întreb pentru că una dintre criticile pe care le auzim foarte des este că tinerii nu prea mai citesc.

Fiind o persoană mai retrasă și neavând prieteni din lumea reală cu care să pot discuta despre pasiunea mea, cărțile, am descoperit salvarea în lumea virtuală. Acum doi ani când m-am întors de la Bookfest, fiind foarte entuziasmată de cărțile achizitionate, am filmat primul meu clip din dorința de a împărtăși bucuria mea cu alți pasionați de lectură. Datorită booktube-ului am descoperit mulți copii care citesc și chiar am legat prietenii cu unii dintre ei.

Cum alegi cărțile pe care le recomanzi? Îți place un gen anume?

Aleg să vorbesc și să recomand doar cărtile care îmi plac cu adevărat indiferent de gen literar, vârstă recomandată pentru citire sau gen.

S-a întâmplat să citești o carte despre care să nu poți vorbi ulterior?

S-a întâmplat să mai citesc cărți care nu mi-au plăcut sau, mai bine spus, cărți care nu prea au fost pe placul meu, dar am ales să vorbesc sincer despre aspectele care nu mi-au plăcut la respectivele cărți.

Câte cărți citești pe lună?

„So many books, so little time.“ Din păcate, timpul nu îmi permite să citesc cât îmi doresc. Am avut și luni productive în care am citit chiar și 14 cărți, dar în ultimul timp citesc în medie trei-cinci cărți pe lună.

Cât timp îți ia să faci un videoclip și care sunt regulile pe care le urmezi atunci când îl produci?

Depinde de subiectul clipului, am filmat și clipuri spontane, dar și clipuri la care m-am gândit mai mult timp. Principala regulă a mea este să le arăt respect urmăritorilor mei.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare