Cum îi ajutăm pe copii să învețe să citească de mici

Cititul, știm cu toții, are numeroase beneficii pentru copii: le îmbunătățește vocabularul, le dezvoltă abilitatea de a comunica, le crește capacitatea de concentrare, le stimulează memoria și le dezvoltă imaginația.

Cum facem să îi împrietenim pe cei mici cu cărțile? În primul rând trebuie să acordăm atenție și timp încă de când sunt bebeluși, pentru că familiarizarea cu cărțile trebuie să înceapă de la o vârstă foarte fragedă. Mai întâi răsfoim împreună cărțile special concepute pentru bebeluși, apoi, pe măsură ce copiii cresc și capacitatea de concentrare este mai mare, începem să le citim povești în fiecare zi. Important este să alegem cărțile potrivite pentru ei, fără texte complicate, și să îi încurajăm să citească urmărind cu degetul fiecare cuvânt.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să le oferim copiilor libertatea de a recita cărțile preferate pentru că aceasta este o perioadă foarte potrivită pentru a începe stimularea recunoașterii literelor și sunetelor (în joacă).

Pentru cititorii aflați la început de drum vă recomandăm o colecție nouă, inovatoare: „Învăț să citesc de mic!”. Cele dou cărți apărute în colecție, Vulpea și barza și Mașa și ursul, au abțibilduri și activități premergătoare lecturii, în care se verifică recunoașterea sunetelor inițiale și finale din cuvinte, asocierea lor cu literele corespunzătoare, recunoașterea și citirea grupurilor de litere.

Poveștile se parcurg în două etape: începătorii vor citi mai întâi cuvintele despărțite în silabe și propozițiile scurte de pe pagina din stânga. Cei avansați vor parcurge textele celor două povești, ghidându-se după cuvintele colorate pe care le-au învățat în etapa anterioară. Totul este scris cu litere mari de tipar, iar silabele sunt evidențiate.

„Învăț să citesc de mic!” este un instrument absolut esențial pentru orice cititor aflat la început de drum, care le oferă copiilor satisfacția de a fi reușit să citească singuri prima lor carte!

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare