Irina: „În bula mea, cititul redevine cool și poate că ce trebuie să facem e să creștem bula“

Seria de interviuri cu booktuberii și bookgramarii din România continuă cu Irina, autoarea canalului de YouTube Irina Citește, care a strâns până acum peste 11.000 de urmăritori și aproape 800.000 de vizualizări ale videoclipurilor. Irina citește, călătorește, mănâncă dulciuri, face sport și crede în conversații lungi. Pe Irina o puteți urmări și pe Instagram, alături de alți peste 3.300 de followers care îi așteaptă cu nerăbdare recomandările de cărți.

Cum ți-a venit ideea de a face un canal de YouTube tocmai despre cărți? Te întreb pentru că una dintre criticile pe care le auzim foarte des este că tinerii nu prea mai citesc.

Canalul de YouTube a pornit destul de simplu, ca o extensie a blogului meu. Blogul îl aveam de ceva vreme, inițial începuse ca un blog… generalist, dar am participat la o campanie literară și mi-am dat seama că îmi place să scriu despre cărți. Dar mai mult cred că îmi plăcea să vorbesc despre cărți. Vocea în scris nu mi-am găsit-o, așa că după câteva luni mi-am luat inima în dinți și am dat drumul la web-cam. Urmăream booktuberi din străinătate și m-am gândit „Cum ar fi dacă?“. Mi-a plăcut răspunsul J.

Cât despre tinerii care nu citesc… da și nu. Da, probabil se citește mult mai puțin decât acum 30 de ani, dar, în bula mea cel puțin, cititul redevine cool. Poate că ce trebuie să facem e să creștem bula, ușor-ușor. Asta cred că încercăm noi să facem acum pe Booktube și Instagram.

Cum alegi cărțile pe care le promovezi? Îți place un gen anume?

Obiceiurile mele s-au schimbat odată cu canalul, cred. Dacă nu aș fi avut Irina Citește, probabil aș fi fost mult mai nișată pe cărți de ficțiune literară, dar așa simt că mi s-a deschis o lume nouă – genuri diferite, autori din mai multe spații, mai citesc și cărți de copii, uneori și de adolescenți, pentru că aud de ele mai mult. În plus, am încredere în recomandările abonaților mei – unele dintre cărțile mele preferate au fost sugerate de ei. În ultima vreme însă am început să descopăr cum e să ai și autori preferați, nu doar genuri. Acum îmi sclipesc ochii când aud de Julian Barnes, Haruki Murakami, Jeanette Winterson și mulți alții.

S-a întâmplat să citești o carte despre care să nu poți vorbi ulterior?

Da, de câteva ori. Ca să începem cu partea mai puțin frumoasă, uneori mai dau și de cărți care îmi displac mult și mă simt oarecum prost să îmi exprim părerea necenzurată, mai ales că unora poate le place foarte tare. Încerc să fiu așadar mai temperată. Dar o singură dată mi s-a întâmplat să nu pot să vorbesc despre o carte care mi-a plăcut. Este vorba despre Niveluri de viață, de Julian Barnes, o carte care m-a găsit fix când aveam nevoie de ea și care aproape mi-a schimbat viața. Am citit-o în ianuarie și m-am încumetat să vorbesc despre ea doar în decembrie, când am făcut topul anului respectiv. Deși nu refilmez niciodată, am filmat părerea mea de trei ori până când am putut să fiu oarecum coerentă. E magică.

Câte cărți citești pe lună?

Mult mai puține decât se așteaptă lumea. În mod normal cam patru, în ultima vreme chiar mai puțin, pentru că a fost o perioadă foarte aglomerată în rest. Dar de când a început vara, am început și eu să citesc mai mult. Important e să găsesc ceva care îmi place și care să mă țină în poveste.

Cât timp îți ia să faci un videoclip și care sunt regulile pe care le urmezi atunci când îl produci?

Un clip „normal“ (wrap-up, recenzie, book haul) ia cam 45 de minute de filmat și apoi încă vreo 2 ore de editare. Uneori însă îmi place să mai fac și lucrurile puțin altfel, recenzii ușor diferite, vlog-uri, clipuri pe la târguri. Acelea iau ceva mai mult. Nu am niște reguli stricte însă: doar să fie lumina bună și să fiu eu în dispoziția necesară. Mi-a spus mai multă lume că se vede foarte clar când îmi place ce filmez, se transmite energia.

Urmărești impactul videoclipurilor tale? Primești mesaje despre cărțile recomandate de tine?

Da, asta e partea cea mai frumoasă. Nu e vorba de numărul de vizualizări, ci de comentarii, de mesajele de la persoane care îmi spun că au citit recomandările mele și că le-au plăcut, de la părinți care îmi spun că le încurajez copiii să citească. La fel de mult îmi place să primesc recomandări la rândul meu – cred că despre asta este o comunitate: despre un schimb de informații în legătură cu pasiunea care ne aduce împreună. Și pasiunea asta este cea mai frumoasă.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare