Trezește-i pofta de citit de mic

Nu e nicidecum o noutate că citim mai puțin. Sau, mai bine spus, răsfoim mai puțin cărțile așezate pe noptieră și mai degrabă newsfeed-ul rețelelor de socializare. Când vine vorba însă de copiii noștri, așteptările sunt altele. Ne dorim ca ei să citească cât mai multe cărți și de la o vârstă cât mai mică, să petreacă cât mai puțin timp cu ochii în telefon, în calculator sau în televizor, deși atunci când suntem obosiți și nu avem energie pentru joacă, suntem primii care le punem telefonul în mâini.

Tocmai de aceea, dacă ne dorim ca cititul să devină o activitate zilnică în viața copiilor noștri, trebuie să depunem mai mult efort astăzi decât au fost nevoiți părinții noștri odinioară, iar propriul exemplu este unul dintre pașii esențiali pentru a-i învăța pe copii, încă de mici, că cititul este o activitate plăcută, cu multe beneficii pentru dezvoltarea lor armonioasă.

Iată câteva idei care îi vor ajuta pe cei mici să îndrăgească cititul:

  • Pentru primii doi ani de viață ai copilului, alegeți cărți cu pagini cartonate, lucioase, cu butoane și sunete sau cărți de joc cu literele alfabetului cu care să vă jucați împreună.
  • Când copilul a trecut deja de vârsta de doi ani, citiți-i zilnic 10-15 minute. Alegeți cărți cu imagini mari, atrăgătoare și povești scurte.   
  • Începând cu 4-5 ani, când copilul învață să lege literele în cuvinte și cuvintele în propoziții, sunt recomandate cărțile au abțibilduri și activități premergătoare lecturii, în care se verifică recunoașterea sunetelor inițiale și finale din cuvinte, asocierea lor cu literele corespunzătoare, recunoașterea și citirea grupurilor de litere. Sau cărțile în care textul este prezentat în două variante: cu majuscule și imagini ajutătoare, dar și cu litere mari și mici de tipar.
  • Când deja este un cititor fluent (vă recomandam colecția Învăț să citesc fluent! care îl va ajuta în atingerea acestui țel) și reușește că termine singur o poveste, oferiți-i cărți interactive pentru a-i încuraja pofta de citit texte din ce în ce mai lungi.
  • Petreceți timp în librărie răsfoind cărți și trezindu-i astfel curiozitatea și pofta de citit.

Pentru că suntem la început de grădiniță și școală, am pregătit pentru ghiozdanele celor mici și titluri la un preț special pe care le găsiți AICI. Învățăm și creștem împreună!

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare