Si-la-be-le îi ajută pe cei mici să citească

Silabele sunt pentru cei mici primele sunete de comunicare cu adulții, exceptând, evident, onomatopeele și interjecțiile din lumea bebelușilor, de care noi adulții ne amuzăm. Practic, sunt primele sunete pe care le pricepem cu adevărat.  

Când au ajuns la etapa în care pot folosi silabe, deja ni se pare că ne putem înțelege cu cei mici și năzdrăvani. Fac asocieri simple, aleg sunetele ușor de spus și memorat și le repetă la infinit: ma-ma, pa-pa, ta-ta, na-ni, transmițându-ne exact ceea ce își doresc. Iar noi suntem entuziasmați că îi înțelegem și că putem soluționa aceste nevoi.

Această etapă de silabisire trece repede, copiii cresc și deja leagă propoziții și fraze cu cuvinte frumos stâlcite care ne determină să supraîncărcăm memoria telefonului cu filmulețe adorabile, numai bune de distribuit către bunici și prieteni în loc de „Bună dimineața!”.

La câțiva ani distanță însă, silabisirea revine în viața copiilor noștri, și nu, aceștia nu se transformă iar în bebeluși (ce bine ar fi, uneori…), ci ajung în perioada preșcolară, când încep să cocheteze cu cititul și scrisul.

Dacă atunci când sunt bebeluși silabele reprezentau o victorie pentru ei, acum, crescând, acestea vin la pachet frustrare și supărare când cuvintele nu sunt scrise frumos sau atunci când citirea cuvântului nu este cursivă. Silabele revin într-o etapă sensibilă din viața copiilor noștri, când aceștia au mare nevoie de încredere în ei, când „Eu pot” este rostit pentru a-și demonstra independența. Momente în care copiii noștri cu fizionomie și dorințe de mici adulți au nevoie de suportul, înțelegerea și răbdarea noastră.

Editura Gama este alături de copii și părinți în această etapă importantă din dezvoltarea celor mici, oferindu-le drept suport o serie de colecții care îi vor ajuta să facă ușor primii pași în tainele cititului și să devină, încet, încet, cititori pasionați: Învăț să citesc de mic, Învăț să citesc, Eu citesc cu tine și Tandem.

Cărțile din colecția Învăț să citesc sunt destinate copiilor care acum învață să lege literele în cuvinte și cuvintele în propoziții, celor care știu să citească, dar sunt la început de drum și celor care au făcut deja progrese în citit și reușesc că termine singuri o poveste.

Colecția Eu citesc cu tine este potrivită pentru copiii care au început deja să lege literele și își doresc să învețe să citească. În fiecare volum, pe pagina din stânga sunt ilustrate personaje sau acțiuni, iar cuvântul corespunzător este scris deasupra cu majuscule. Pe pagina din dreapta, cuvintele sunt accentuate prin culoare, astfel încât copilul să le poată recunoaște ușor, iar cele cu care este deja familiarizat sunt îngroșate.

Colecția Tandem îi însoțește pe micii cititori într-o călătorie în care să descopere plăcerea lecturii. Drumul nu va fi ușor, ba chiar s-ar putea să fie nevoie, la început, să citească împreună cu părinții, „în tandem”. Dar, odată ajunși la destinație, vor fi cu siguranță fericiți și mândri de reușita lor! Prima poveste este scurtă și simplă, scrisă cu majuscule, iar a doua – puțin mai lungă și mai dificil de parcurs, cu fraze mai ample.

Colecția Tandem folosește fontul Sassoon, un font extrem de lizibil, conceput special pentru copii, care ușurează cititul și facilitează primele încercări de scriere. El a fost creat de Rosemary Sassoon, expertă de renume în caligrafie, după ani de studiu asupra caracterelor pe care copiii le consideră ușor de citit și a felului în care unesc literele când scriu.

Învăț să citesc de mic este o colecție inovatoare, dedicată copiilor care învață să citească. Cărțile au abțibilduri și activități premergătoare lecturii, în care se verifică recunoașterea sunetelor inițiale și finale din cuvinte, asocierea lor cu literele corespunzătoare, recunoașterea și citirea grupurilor de litere.

Povestea se parcurge în două etape: începătorii vor citi mai întâi cuvintele despărțite în silabe și propozițiile scurte de pe pagina din stânga. Cei avansați vor parcurge textul poveștii, ghidându-se după cuvintele colorate pe care le-au învățat în etapa anterioară. Totul este scris cu litere mari de tipar, iar silabele sunt evidențiate.

Spor la citit! 🙂

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare