Oana Turcea: „Nu voiam să fac ceva pentru a mă observa lumea, ci să vorbesc despre pasiunea mea pentru cărți“

Seria de interviuri cu booktuberii și bookgramarii din România continuă cu Oana Turcea, autoarea canalului de YouTube Oanareads24, care a strâns până acum aproape 4.000 de urmăritori și aproape 200.000 de vizualizări ale videoclipurilor. Pe Oana o puteți urmări și pe Instagram, alături de alți peste 7.000 de followers care îi așteaptă cu nerăbdare recomandările de cărți.

Ești activă pe atât pe YouTube, cât și pe Instagram, unde le vorbești celor care te urmăresc nu despre fashion sau beauty, de exemplu, ci despre cărți. Cum ți-a venit ideea de a face un canal de YouTube tocmai despre cărți? Te întreb pentru că una dintre criticile pe care le auzim foarte des este că tinerii nu prea mai citesc.

Atunci când am decis eu să creez conținut pe YouTube și Instagram, în România nu prea era această „modă”, dar la momentul respectiv m-am axat pe publicul străin de pe Instagram și pe acel număr mic de cititori care urmăresc clipuri legate de cărți pe YouTube. Nu voiam să fac ceva pentru a mă observa lumea, voiam doar să vorbesc despre pasiunea mea pentru cărți și să formez o comunitate cât mai mare.

Cum alegi cărțile pe care le promovezi? Îți place un gen anume?

Mereu recomand cărți pe care le-am citit și despre care pot să îmi exprim o părere. Mai primesc cărți și le prezint urmăritorilor poate le atrage atenția coperta sau descrierea, dar nu le și recomand dacă eu nu le-am citit și nu am o părere concretă. Mulți urmăritori au aceleași gusturi la citit ca mine și se bazează pe lecturile mele.

S-a întâmplat să citești o carte despre care să nu poți vorbi ulterior?

Pentru fiecare carte pe care am citit-o am încercat să prezint o părere cât de mică se poate. Au existat și unele pentru care nu îmi găseam cuvintele, dar și două fraze sunt suficiente dacă transmiți esențialul.

Câte cărți citești pe lună?

În timpul vacanțelor ajung să citesc și câte 5-6 cărți pe lună, dar odată cu începerea facultății am luni în care nici nu apuc să deschid o carte. Mai reușesc pe la facultate să citesc în format e-book.

Cât timp îți ia să faci un videoclip și care sunt regulile pe care le urmezi atunci când îl produci?

Nu am niște reguli speciale pe care le urmez, procesul pentru mine este destul de simplu: fixez telefonul cu care filmez, aprind un bec dacă este mai întuneric și apăs REC. Dacă am pe YouTube un video de 10 minute, filmarea inițială nu are mai mult de 15 minute din care am mai tăiat cadre. Nu prea îmi place să mă complic. Cât despre editat, aici depinde de fiecare videoclip în parte, dacă trebuie să adaug text, poze sau alte secvențe de videoclipuri durează mai mult, dar pentru că fac totul pe telefon, îmi este mult mai ușor să editez pe oriunde mă aflu.

Urmărești impactul videoclipurilor și postărilor tale?

De fiecare dată. Vreau să știu la câtă lume ajung postările mele, care funcționează mai bine, cu ce fel de postări interacționează lumea mai mult pentru a putea deveni din ce în ce mai pe placul celor care mă urmăresc. Mi-am format totuși o comunitate și cam știu pe ce să mă bazez.

Primești mesaje despre cărțile recomandate de tine?

Cred că zilnic primesc cel puțin 2-3 mesaje în care lumea îmi spune că a citit o carte recomandată de mine și că le-a fost pe plac. Mesajele de genul îmi fac zilele mai frumoase și mă determină să continui cu ceea ce fac.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare