Editura Gama lansează la Gaudeamus trei noi titluri premiate pentru copii și adolescenti

Printre noutățile de anul acesta pe care Editura Gama le lansează la Târgul de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie) se numără trei titluri premiate de cărți de ficțiune pentru copii și adolescenți, incluse în subdivizia Gama Imago: Băiatul din bulă de Stewart Foster, Orangeboy de Patrice Lawrence și Acum sunt normală?, primul volum al trilogiei feministe „Clubul Fetelor Bătrâne” de Holly Bourne.

Iată și programul lansărilor care vor avea loc la standul Editurii Gama (Romexpo, Pavilionul B2, standul 21):

  • miercuri, 20 noiembrie, ora 17.00: lansare de carte Băiatul din bulă de Stewart Foster, câștigător al Sainsbury’s Children’s Book Award. Invitați: Adrian Deliu (traducător), Eli Bădică (jurnalist cultural)
  • joi, 21 noiembrie, ora 18.00: lansare de carte Orangeboy de Patrice Lawrence, câștigător al Bookseller YA Prize și Waterstone’s Prize for Older Children’s Fiction. Invitați: Cristina Foarfă (jurnalist cultural), Cristina Nacea (traducător), Dumitrița Socianu (blogger)
  • duminică, 24 noiembrie, ora 16.00: lansare de carte Acum sunt normală? de Holly Bourne, primul volum al trilogiei feministe Clubul Fetelor Bătrâne. Invitați: Irina Stoica (blogger), Cristina Hornoiu (blogger).

Băiatul din bulă de Stewart Foster spune povestea lui Joe, un băiețel englez de unsprezece ani care trăiește, de când era doar un bebeluș, pe un pat de spital, în izolare completă. Imunitatea lui este atât de scăzută, încât orice contact firesc cu lumea exterioară l-ar ucide. Părinții i-au murit de câțiva ani, iar el se înconjoară de fotografii, ca să nu-i uite. Are o soră mai mare, pe care o iubește foarte mult, și un bun prieten tocmai în America, cu o boală asemănătoare, cu care vorbește în fiecare zi pe Skype. Într-o bună zi, în viața lui Joe intră un nou personaj – Amir, un asistent bizar, care vorbește puțin și își petrece timpul urmărind avioanele de pe aeroportul din apropiere. El va fi cel care îi va schimba pentru totdeauna viața lui Joe – veți vedea cum!

Cartea e scrisă sub formă de jurnal, iar acțiunea se petrece timp de un an – an în care vom afla cum se împacă cu singurătatea și frustrările și cum privește – cu un curaj de supererou, cu curiozitate și speranță – către un viitor fără limite.

Orangeboy de Patrice Lawrence începe inofensiv: doi tineri de șaisprezece ani, la întâlnire, într-un parc de distracții. O poveste ca mii de alte povești. Doar că amândoi au luat câte un sfert de Ecstasy. Drogurile sunt ale fetei, iar ea îl roagă să ascundă în buzunare o punguță cu mai multe pastile. Băiatul o ascultă pentru că ea e frumoasa liceului, cu care nici nu îndrăznise să viseze că va ieși la întâlnire. La urma urmei, el e un puști de culoare, bun la învățătură, dar cam plictisitor, pe care nimeni nu-l bagă de obicei în seamă. Întâlnirea lor se termină însă neașteptat: la ieșirea dintr-un tunel din parcul de distracții, Marlon descoperă că Sonya, cu o clipă mai devreme veselă în trenuleț alături de el, este moartă. Din acea clipă, tot universul lui se prăbușește. Vine poliția, i se găsesc drogurile și ajunge în arest, adică acolo unde îi jurase mamei sale că nu-l va găsi niciodată.

Pentru că Marlon vine dintr-o familie destrămată. Tatăl lui a murit de cancer. Fratele lui mai mare, Andre, a făcut multă vreme parte dintr-o gașcă de cartier londoneză (cu toate drogurile, armele, violența și ura față de poliție pe care le implică un astfel de stil de viață), iar acum trăiește într-un azil, după ce a rămas cu leziuni cerebrale în urma unui accident de mașină provocat de un membru al unei găști rivale. Marlon însă e altfel. Sau, cel puțin, așa își închipuia că este până să înceapă să cerceteze moartea Sonyei. Se va trezi vânat, hăituit, ținta unor indivizi care vor să se răzbune de fapt pe misteriosul Mr. Orange. Încet-încet, Marlon ajunge într-o situație fără ieșire – va deveni el oare ceva ce nu și-a dorit niciodată, ca să-i protejeze pe cei dragi? Asta veți afla citind acest thriller extraordinar construit, pentru care autoarea a fost nominalizată la prestigiosul premiu Costa.

„Clubul Fetelor Bătrâne” este o trilogie excepțională, care explorează teme precum prietenia, dragostea sau feminismul, încercând să traducă în ficțiune ce înseamnă să fii fată în ziua de azi. Evie, Amber și Lottie sunt trei prietene care reușesc să treacă prin multe împreună, unite de prietenia care le leagă și de feminismul care le inspiră. Evie se luptă cu OCD-ul, Amber încearcă să câștige iubirea unei mame glaciale, iar Lottie își face vlog și începe o mișcare feministă care va face valuri, dar nu neapărat așa cum și-ar fi închipuit ea.

„Acum sunt normală?”, primul volum, o are în centru pe Evie, o adolescentă de șaisprezece ani care suferă de OCD (tulburare obsesiv-compulsivă) și anxietate generalizată. În trecut, a ajuns să fie internată într-o secție de psihiatrie, iar la fosta ei școală era cunoscută drept „fata care a luat-o razna”. Acum e mult mai bine, ședințele de psihoterapie dau roade, ritualurile specifice din trecut au dispărut, doza de medicație i-a fost scăzută, așa că Evie – care acum e la un alt liceu – se străduiește să nu lase pe nimeni să descopere că e „ceva în neregulă” cu ea. Tot ce vrea e să fie considerată „normală” – or, fetele de șaisprezece ani merg la petreceri, au prieteni și iubit, nu? Doar că Evie se îndrăgostește de un coleg care cântă într-o trupă rock, fumează iarbă și are acel aer de tip dur și neînțeles care le dă pe spate pe fetele mai mici, viața ei o ia razna. Din fericire, le are alături pe noile ei prietene, Lottie și Amber – fiecare cu propriile mici drame adolescentine. Toate trei, dezamăgite de felul în care fetele sunt (în general) tratate de băieți, vor născoci Clubul Fetelor Bătrâne – un gest prin care doresc să găsească explicații pentru ceea ce li se întâmplă și să-și recapete puterea. Doar că îndrăgosteala va complica lucrurile, iar Evie se va trezi că nu poate să țină departe fantomele trecutului: anxietatea și ritualurile revin, iar asta amenință să-i distrugă „normalitatea” pe care și-a construit-o. După ce a publicat această carte, autoarea, Holly Bourne, s-a trezit copleșită de mesaje din partea adolescentelor din Marea Britanie și Irlanda, care îi cereau permisiunea de a înființa propriile cluburi ale „fetelor bătrâne”. În luna septembrie a acestui an, Holly a fost aleasă ambasador al fundației britanice Women’s Aid care, prin site-ul #LoveRespect, își propune să sprijine adolescentele supuse riscului de abuz (fizic sau emoțional) în relațiile de dragoste.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare