65 de activități Montessori pentru copiii de 6-12 ani

„Imaginația este cea mai mare forță a acestei vârste; și, cum nu ne stă în putință să-i aducem Totul, copilul va trebui să și-l imagineze. (…) Imaginația e însăși temelia spiritului; ea înalță lucrurile pe un plan superior, cel al abstracției… Însă imaginația are nevoie de un suport, are nevoie să fie organizată. (…) Totul se află într-o strânsă legătură pe planeta noastră și fiecare știință nu studiază decât detaliile unei conștiințe absolute. Această interconectare poate fi asemuită cu o pânză: fiecare detaliu e o broderie, iar întregul alcătuiește o țesătură magnifică“, spunea Maria Montessori în cartea De la copil la adolescent.

Maria Montessori a creat un plan educativ complet, care împarte formarea ființei umane în patru mari perioade, începând de la naștere și până la 25 de ani (vârstă care marchează sfârșitul dezvoltării creierului):

• Primul plan merge de la naștere până la vârsta de 6 ani

• Al doilea, de la 6 la 12 ani

• Al treilea, de la 12 la 18 ani

• Al patrulea, de la 18 la 24 de ani, inclusiv.

Copilul mic, de la 0 la 6 ani, explorează lumea cu ajutorul simțurilor, folosindu-se de ceea ce găsește în mediul său: trăiește în concret, are nevoie să acționeze pentru a înțelege, e un explorator senzorial dotat cu „minte absorbantă”.

Copilul cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani este o ființă nouă. Simte nevoia de a conceptualiza, de a trece de la concret la abstract, iar imaginația îl va ajuta în acest proces. Cum nu poate experimenta totul – de exemplu, pentru a afla cât de mare e Pământul, nu-i poate trasa conturul cu degetul –, mintea sa își va imagina folosindu-se de date științifice. În această etapă a dezvoltării, copilul vrea să descopere și să înțeleagă lumea, are nevoie să evolueze într-un mediu fără constrângeri, să se afle în contact cu natura, cultura și societatea. Tocmai de aceea, este important să îi dăm „cheile Universului”, să îi prezentăm ansamblul, Marele Tot, Universul cu tot ce e în el. Pentru asta, facem apel la imaginația sa, oferindu-i-se în același timp detalii științifice și mijloace pentru experimentare.

Educația cosmică îi permite copilului să descopere interconexiunile din Univers și să înțeleagă cum funcționează lumea noastră. Datorită acestor descoperiri, copilul conștientizează existența unui echilibru ecologic, înțelege importanța cunoașterii, a implicării și a ajutorului reciproc.

Fundamentul proiectului pedagogic al Mariei Montessori e să ajutăm copilul să se dezvolte punându-i în valoare potențialul. Misiunea noastră, a adulților, este aceea de a-i inspira intelectul, de a-i stârni interesul deja prezent în el, de a-I încuraja reflecția și capacitatea de a se minuna de tot ceea ce există în lumea noastră. Trebuie să i se permită să aibă o libertate ghidată, pentru a-și putea urma propria conștiință.

Scopul primului volum al cărții 65 de activități Montessori pentru copiii de 6-12 ani de Marie-Hélène Place este acela de a vă propune să trăiți alături de copil o aventură științifică și filosofică extraordinară, pentru a înțelege lumea prin intermediul „Marii Povești a creării Universului și a Pământului”, al unor „mici ieșiri” pe teren, al activităților și al experimentelor.

Cartea vă va ajuta să vă faceți o idee generală despre aventura pe care o veți trăi alături de copil și vă va permite să pregătiți materialul necesar. Împreună veți descoperi informații despre alcătuirea Pământului, Geografia fizică a Pământului și Sistemul Solar în Univers.

Găsiți mai multe cărți cu activități Montessori pe site-ul editurii Gama.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare