„Nu te aștepta să ai un copil cititor dacă el nu te vede citind“

Wendy School din Timișoara a răspuns afirmativ invitației noastre de a se alătura campaniei Împreună creștem cititori pasionați. La Wendy School, profesorii și copiii sunt pasionați de cărți și acordă timp important lecturii, apelând la metode prietenoase prin care copiii învață să citească și să povestească. Îi mulțumim doamnei profesor Diana Opric pentru sfaturile oferite, pentru că ne-a evidențiat cât de importantă este lectura în viața unui copil și ne-a ajutat să înțelegem încă o dată care este impactul cărților în dezvoltarea copiilor.

În copilăria noastră, a adulților de astăzi, metodele și instrumentele necesare procesului de învățare a lecturii nu erau atât de multe. În prezent, există numeroase alternative, toate menite să îi ajute pe copii să învețe să citească ușor. Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai eficiente metode, cele care să îi apropie pe cei mici de cărți și să îi ajute să descopere plăcerea lecturii?

Că să îi facem pe copii să citească povești trebuie mai întâi să îi facem să iubească poveștile, trebuie să le citim cu voce tare ori de câte ori avem ocazia. Citirea poveștilor face parte din ritualul casnic al relației copil – părinte. Copilul așteaptă să vină ora poveștilor așa cum vine ora mesei, deoarece ea fundamentează relația, creează un orizont de așteptare.

Trucuri prin care să îți faci copilul să citească:

  • fiecare copil trebuie să aibă acces la bibliotecă;
  • alege cărți de relaxare, dintr-un domeniu de care este atras copilul tău; pot fi cărți ce conțin benzi desenate (acestea pot fi lăsate oriunde pentru ca el să se „împiedice“ de ele);
  • cititul înainte de culcare este un mod bun pentru a-l obișnui pe copil cu lectura;
  • nu îi oferi recompense pentru citit;
  • realizează o listă de 5-10 cărți pe care le consideri potrivite pentru început;
  • cărțile cu ilustrații sunt mai potrivite pentru început;
  • nu instala TV în dormitorul copilului;
  • stabilește un interval pe zi în care toată familia citește în liniște.

Ce îi sfătuiți pe părinți să facă pentru a-i apropia pe copii de lumea cărților încă de când sunt mici? Expunerea timpurie la cărți schimbă lucrurile pe termen lung, îi face pe copii mai dornici să învețe să citească? De la ce vârstă ar trebui să îi familiarizeze cu cărțile?

Consider că prima legătură a copilului cu lumea poveștilor trebuie să înceapă de când aceștia se află în burta mamei, deoarece aceasta este modalitatea prin care viitorul copilaș se obișnuiește cu vocea părinților săi. Apoi prima carte pe care un bebeluș o răsfoiește e cea din material textil, cu poze și foarte puține cuvinte, pe care el o ronțăie sau o udă. Astfel, foarte curând va fi atent la povestioare, la cuvinte, la lecturi sau numere.

Cititul e un mod prin care petrecem timp calitativ cu copiii noștri, cititul este la fel de important ca jocul. Cititul are un rol fundamental în dezvoltarea emoțională și intelectuală, în deprinderea abilităților de comunicare și interacțiune ale copilului, îmbogățind cunoștințele acestuia cu expresii frumoase și informații despre lumea care îl înconjoară.

Cei care citesc au un mare avantaj: învață structura de baza a limbajului, ceea ce pe viitor îi va ajuta mult în construirea discursurilor, argumentărilor și compunerilor școlare. Prin citit copiii:

  • aud și învață cuvinte noi;
  • își dezvoltă atenția și memoria;
  • dezvoltă abilități de ascultare;
  • au imaginația și simțurile stimulate;
  • acumulează informații și își îmbogățesc vocabularul.

Pregătirea copilului pentru a se putea bucura de lectură când va fi mare începe de când bebeluși.

Cum putem transforma acest moment într-unul plăcut, incitant?

Să transformi lectura într-un hobby al celor mici este pentru mulți părinți un vis spre care aproape nu îndrăznesc să privească. Pentru a-i apropia pe cei mici de citit trebuie tu, ca părinte, ca adult să fii un exemplu. Nu te aștepta să ai un copil cititor dacă el nu te vede citind, nu-i cere ceea ce tu nu faci sau nu agreezi. Du-l la librărie, arată-i o bibliotecă, povestește-i despre cărțile tale din copilărie până ce i se instalează rutina lecturii. Așadar, la început putem vorbi despre o combinație  carte-erau, sunt aplicații drăguțe pentru cei mici, cu imagini și text puțin, gradual, raportul poate fi inversat în favoarea textului și astfel se poate trece la cartea tipărită.

Care sunt beneficiile lecturii pentru copil? Cum îl ajută în procesul de dezvoltare?

Beneficiile lecturii pentru un copil sunt următoarele:

  • o capacitate mai ridicată de concentrare a atenției, deoarece lectura presupune menținerea atenției asupra cărții pentru o perioadă destul de îndelungată, mai ales în situațiile în care copilul citește cu plăcere;
  • o activitate mentală mai eficientă (lectura crește funcționalitatea creierului, fiindcă îmbogățește memoria), îmbogățește și cultura generală a copilului, putând duce la creșterea interesului pentru învățare;
  • un somn mai odihnitor (cei care nu pot adormi ușor să fie încurajați să citească înainte de somn, lectura îi ajută să își reducă stresul spre deosebire de folosirea tabletei sau televizorului care are efect opus);
  • copilul își dezvoltă vocabularul (învață cuvinte noi, dar și pronunția corectă).

Lectura încă de la vârstă fragedă oferă o mulțime de beneficii pentru copil precum:

  • le formează abilități de a asculta și de a acorda atenție, de a se concentra;
  • îi ajută să înțeleagă sensul cuvintelor;
  • le transmite dragostea pentru lectură și învățat;
  • îi ajută să deprindă abilități de gândire încă de la vârste fragede (învață să înțeleagă cauza și efectul, să exerseze logica).

Mai multe detalii despre campania Împreună creștem cititori pasionați aflați aici. Dacă doriți să creați un cadru special de lectură și să fiți parte din această campanie, vă invităm să ne scrieți aici.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare