Transformă cititul într-o activitate relaxantă

Nu este niciun secret că abilitățile se îmbunătățesc atunci când sunt exersate în mod constant și că rutina este extrem de importantă pentru a le deprinde ușor. Tocmai de aceea, și în cazul lecturii, trebuie să includem în programul zilnic al copilului un moment pentru povești. Iată câteva sfaturi care îl vor ajuta pe copilul tău să prindă drag de citit.

Transformă cititul într-un moment plăcut împreună. Oferă-i copilului posibilitatea de a alege cartea pe care urmează să o citiți și amenajați împreună un spațiu special pentru această activitate. Citiți pe rând din cartea aleasă, iar apoi povestiți ce ați citit.

Nu asocia cititul cu lecțiile. Este recomandat să incluzi momentul de lectură în activitățile zilnice relaxante pentru a-l transforma într-o activitate plăcută și nu într-una obligatorie. Nu îl întrerupe la fiecare greșeală și nu îl critica pentru că, așa cum am spus, nu face lecții. Îl poți ajuta oferindu-i cărți de dezvoltare personală special create pentru cei mici sau descoperă dacă are atracție pentru cărți de ficțiune.

Încurajează-l să povestească despre ce a citit. După fiecare moment de lectură, pune-i întrebări care să îl ajute să povestească despre cartea citită împreună. În felul acesta, se va dezvolta capacitatea de concentrare și de a comunica cu ușurință.

Nu asocia lectura cu recompense sau pedepse. Cititul nu va mai fi din plăcere, iar dorința de a descoperi noi cărți va dispărea treptat.

Folosiți orice moment pentru a citi. Chiar și atunci când mergeți la plimbare și întâlniți reclame stradale.

Învață-l să folosească tehnologia. Ajută-l să descopere că tableta sau laptopul nu folosesc doar pentru a juca jocuri, ci pot fi și o sursă de informare.Oferă-i copilului propriul exemplu. Cititul nu trebuie să fie doar o activitate pentru copii, ci și pentru noi, adulții. Fă-ți propria rutină de lectură, iar sfaturile tale vor fi cu adevărat credibile.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare