Învață-ți copilul să citească ușor

Atunci când copilul tău începe să recunoască literele, poți include în programul zilnic o serie de jocuri de inteligență și activități care îl vor ajuta să învețe să citească ușor. Iată câteva idei:

Jocul cu sunetele

Gândește-te la un cuvânt simplu, spune litera cu care începe, apoi pronunță-l încet, mai întâi tu și pe urmă împreună cu copilul. După această etapă, poți găsi rime pentru cuvântul ales, pe care le repetați tot împreună. Acest joc al sunetelor îl va ajuta pe copil să înțeleagă corespondența sunete/litere.

Cărțile de joc cu literele alfabetului

Cărțile de joc nu sunt doar distractice, ci și educative pentru că scopul jocului este învățarea alfabetului, prin asocierea fiecărei litere cu un cuvânt care începe cu acea literă.

Și fișele de lucru reutilizabile sunt de mare ajutor. Copilul va descoperi alfabetul în joacă, va învăța să traseze corect literele mari de tipar și, la final, chiar să scrie singur cuvinte simple. Pentru a exersa formarea cuvintelor și propozițiilor recomandăm un Alfabetar.

Puzzle-uri educative

Dacă îi plac puzzle-urile, atunci poți alege unul cu litere. Acesta îl va ajuta nu doar să învețe foarte ușor literele mari și mici ale alfabetului, ci să le și asocieze cu elemente a căror denumire începe cu respectivele litere și, bineînțeles, să-și îmbunătățească vocabularul.

Cărți pentru începători

Alege cărțile potrivite vârstei și etapei de învățare. Noi îți recomandăm colecția “Învăț să citesc de mic”, dedicată copiilor care învață să citească. Cărțile au abțibilduri și activități premergătoare lecturii, în care se verifică recunoașterea sunetelor inițiale și finale din cuvinte, asocierea lor cu literele corespunzătoare, recunoașterea și citirea grupurilor de litere.

Povestea se parcurge în două etape: începătorii vor citi mai întâi cuvintele despărțite în silabe și propozițiile scurte de pe pagina din stânga. Cei avansați vor parcurge textul poveștii, ghidându-se după cuvintele colorate pe care le-au învățat în etapa anterioară. Totul este scris cu litere mari de tipar, iar silabele sunt evidențiate.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare