Ziua în care avem timp să… vorbim despre emoții

Nu sunt rare situațiile când ne este greu să ne exprimăm emoțiile, fie că acestea sunt plăcute (bucurie, surpriză) sau neplăcute (furie, tristețe). Nu este ușor, însă este important să învățăm să o facem pentru că altfel acestea ne pot afecta atât sănătatea, cât și activitățile zilnice și relațiile cu cei din jur.

Copiii, în special, au însă nevoie de ajutor pentru a învăța să exprime tot amalgamul de emoții cărora trebuie să le facă față. Ți-am pregătit așadar câteva tehnici care te vor ajuta să îl înveți pe cel mic să conștientizeze ceea ce simte.

  • Ajută-l să exprime în cuvinte ceea ce simte. Poți începe cu emoțiile cel mai des întâlnire, ca de exemplu furia și tristețea. Le poți asocia cu evenimente pe care copilul le-a trăit sau cu personaje din cărțile preferate.
  • Oferă-i ocazii pentru a exprima ceea ce simte. Este important ca el să simtă că poate vorbi despre toate trăirile sale și că părintele este alături de el și îl înțelege.
  • Evită mesajele de tipul „M-am supărat pe tine”. Atunci când nu suntem de acord cu acțiunile copilului, trebuie să criticăm comportamentul, nu persoana. Altfel, copilul se va simți neînțeles și neiubit.
  • Fii un model pentru el. Vorbește-i calm despre emoțiile neplăcute pe care și tu le trăiești și arată-i cum să le accepte și să controleze.
  • Oferă-i spațiu să își exprime emoțiile. Atunci când este furios sau supărat, de exemplu, dă-i timp și spațiu să se liniștească și nu îl forța să vorbească despre ceea ce simte sau ce anume a cauzat emoțiile neplăcute.

Pentru a-ți veni în ajutor, îți recomandăm și cărțile din colecția „Emoții și Dezvoltare personală”, care aduc în discuție teme sensibile din viața copiilor: înțelegerea și gestionarea emoțiilor, conștientizarea comportamentelor, formarea unor deprinderi sociale și emoționale sănătoase. Cât de mari sunt grijile tale?, Să vorbim despre sentimente și Tu, eu și empatia sunt doar câteva dintre titlurile pe care le poți descoperi împreună cu copilul tău.

Mai multe cărți despre psihologia copilului sunt disponibile AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare