Au început „zilele în care avem timp“ pentru joacă

Minivacanța copiilor a început, iar în scurt timp și noi, părinții, ne vom bucura de relaxare. Urmează așadar câteva zile pe care vă invităm să le transformați în „zilele în care aveți timp“ și să le petreceți alături de cei mici și cei mari, departe de tehnologie.

Dacă e să ne uităm la statistici, vom constata că timpul pe care îl petrecem cu adevărat împreună – vorbind, jucându-ne, savurând un film sau un serial – este extrem de scurt în comparație cu cel pe care îl dedicăm mediului virtual. Un studiu realizat de Salvați Copiii la începutul acestui an ne arată că 27,5% dintre copiii din România petrec peste șase ore online într-o zi de școală, iar într-o zi de vacanță, procentul acestora crește la 48,3%. Mai mult, 87,4% dintre copiii respondenți au spus că petrec timp online în pauze, iar peste 31% folosesc internetul, pe ascuns, în timpul orelor.

Ce impact au asupra lor orele petrecute zilnic online? Ne spun tot ei, copiii: sunt semnificativ mai nemulțumiți de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viața lor din prezent; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens şi sunt mai puţin optimiști cu privire la viitor.

Expunerea la riscuri este o altă urmare a prezenței sporite în mediul online, astfel că:

• 54% dintre copii afirmă că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe internet;

• 61% dintre respondenți spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe internet, semnificativ mai multe fete şi elevi de liceu.

De partea cealaltă, nici noi, adulții, nu stăm mai bine la acest capitol, lucru care i-a determinat pe cei de la Facebook și Instagram să introducă anul trecut noi opțiuni care ne ajută să gestionăm mai bine timpul petrecut pe cele două platforme. Pe Facebook, de exemplu, dacă accesăm „Your Time on Facebook”, putem vedea cât timp am petrecut pe rețea, iar dacă e prea mult, putem seta o alarmă care ne va avertiza că ar fi bine să luăm o pauză.

Editura Gama a lansat “Ziua în care avem timp”

Cum facem să reducem timpul pe care îl petrecem, de exemplu, în aceeași încăpere cu copiii, dar fiecare în lumea lui virtuală, și să fim cu adevărat împreună? Este una dintre întrebările pe care le-am adresat și noi când am lansat campania “Ziua în care avem timp”, care și-a propus să provoace familiile cu copii să petreacă împreună timp de calitate, departe de ecranele televizoarelor, calculatoarelor, tabletelor sau telefoanelor. Astfel, ziua de 2 decembrie 2018 a devenit „ziua în care am avut timp” și în care am fost îndemnați să citim, să jucăm jocuri educative sau să ieșim la plimbare.

S-au alăturat campaniei noastre și au devenit adevărați ambasadori ai ei scriitorii Alina Purcaru, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu, Robert Șerban, Florin Bican, Victoria Pătrașcu, Bianca Mereuță, fondator al comunității “Ce le citim copiilor” și al proiectului “Versus”, criticul literar Luminița Corneanu, Serinella Zara, profesoară de limba română și fondatoare a clubului Logos, jurnalista Irina Păcurariu, Mihai Mitrică, director al Asociației Editorilor din România, Simona Kessler, agent literar, Nona Ropotan, editor coordonator al Bookhub, Dana Papadima, director educațional Avenor College.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare