Cum le dezvoltăm copiilor abilitățile de lectură

„Nu este suficient să ne învățăm pur și simplu copiii să citească; trebuie să le dăm ceva care să merite citit. Ceva care să le cultive imaginația, să îi ajute să dea sens vieților lor și să îi încurajeze să se apropie de oameni cu vieți foarte diferite de ale lor“, spunea scriitoarea Katherine Paterson.

Cum le trezim așadar copiilor bucuria de a citi? În primul rând trebuie să fim conștienți de ce anume este nevoie pentru a pune bazele cititului, astfel încât să participăm activ la procesul de dezvoltare a copiilor. În cartea Învățarea prin joacă, Mariah Bruehl ne ajută să înțelegem mai bine cum se dezvoltă abilitățile de lectură pentru a ști ce să urmărim și cum să susținem experiențele de citit ale copiilor cu vârsta între trei și opt ani.

Mariah Bruehl vorbește despre patru stadii de dezvoltare a aptitudinilor de citire și ne învață cum să contribuim în fiecare dintre aceste perioade:

Stadiul I: Să citim împreună cu copiii cât mai des, pentru ca aceștia să asocieze încă de mici sentimentele pozitive cu cititul.

Stadiul II: Să le oferim copiilor libertatea de a recita cărțile preferate pentru că aceasta este o perioadă foarte potrivită pentru a începe stimularea recunoașterii literelor și sunetelor (în joacă).

Stadiul III: Să le alegem cărțile potrivite pentru ei, fără texte complicate, și să îi încurajăm să citească urmărind cu degetul fiecare cuvânt. Mariah Bruehl ne oferă și câteva sfaturi legate de alegerea cărților care să îi atragă spre lectură pe cei mici.

Stadiul IV: Să îi încurajăm să facă conexiuni între cărțile pe care le citesc și ei înșiși, alte cărți sau lumea înconjurătoare, pentru că în această etapă copiii evoluează de la a învăța să citească la a citi pentru a învăța.

Pe lângă prezentarea generală a celor patru stadii de dezvoltare a abilităților de lectură, autoarea cărții Învățarea prin joacă ne oferă resurse de inspirație și implicare, într-un univers în care alfabetizarea devine joacă, iar joaca devine educativă și capătă scop.

Veți descoperi, de asemenea, numeroase activități simple nu doar pentru dezvoltarea citirii, cât și a scrierii și a abilităților matematice, științifice și sociale. Pentru că, nu-i așa?, copiii sunt savanți, artiști, matematicieni, scriitori și filosofi înnăscuți. Încă de la naștere, caută cu sete informații despre lumea care îi înconjoară, în încercarea de a construi sensuri și de a-și desăvârși dezvoltarea. În timp ce copiii se străduiesc instinctiv să-și lămurească realitatea înconjurătoare, noi, părinții, avem prilejul unic de a valorifica această curiozitate, transformând-o în pasiune pentru cunoaștere.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare