Cu copilul la cumpărături. Plăcere sau provocare?

Cumpărăturile sunt o necesitate care ne consumă, pe lângă fondurile familiei, timp, energie și multă de răbdare. Înainte de a avea copii, pentru unii dintre noi cumpărăturile erau și un mijloc de relaxare, o modalitate prin care pofta de mâncare se activa instant, iar ideile de noi rețete și asocieri culinare deveneau cu adevărat creative.

Copiii ne-au arătat însă că prioritățile sunt altele și că alegerea soiului de mazăre, a unui nou sortiment de brânză sau gustatul măslinelor nu sunt importante, ci primordiale au devenit jonglatul printre raioane, respectarea listei cu produse și depășirea propriului record de timp. Practic, cumpărăturile s-au transformat într-un maraton în timpul căruia, dacă reușim să punem în coș toate produsele, iar copilul să fie cooperant și liniștit, suntem victorioși.

Dar ce facem în situația în care copilul strigă în gura mare că vrea dulciuri, trei jucării noi sau că nici în ruptul capului nu intenționează să se dezlipească de raionul pentru copii, deși stați acolo de când ați intrat în magazin? Deja vă imaginați cum se întâmplă totul? Copilul plânge zgomotos, se trântește pe jos, aruncă cu ce are la îndemână și refuză hotărât să coopereze. Părintele unui copil care are aceste reacții este ușor de reperat pentru că se înroșește la față, se uită rușinat la cei din jur, iar în ochi i se citesc sentimentul că este depășit de situația creată și disperarea de a găsi cuvântul salvator care să oprească reacțiile copilului său. Atenție, nu priviți întâmplarea ca o situație izolată, ni se întâmplă tuturor părinților.

În cartea 1 2 3 Magic, în capitolul „Disciplinarea copilului în public“, Dr. Thomas Phelan ne învață cum să aplicăm tehnica număratului până la 3, folosind pauze între 1, 2 și 3, cu calm și fără a ceda plânsului și presiunii din momentele respective.

Practic, atunci când copilul țipă, vă apropiați de el și îi spuneți: Acesta a fost 1. Faceți o pauză de câteva minute și dacă continuă, îi repetați:  Acesta a fost 2 și apoi iar pauză. Dacă nu se liniștește și trebuie să spuneți Acesta a fost 3, atunci este clar că aveți nevoie să găsiți un loc sau să vă gândiți la o acțiune care să fie asociată cu locul de pauză sau time-out-ul. Și pentru că sunteți într-un spațiu mare și deschis, time-out-ul poate însemna să puneți copilul în cărucior, să îl țineți de mână și să îl duceți la mașină sau să găsiți alte soluții care pot fi asociate cu câteva minute de liniște în care nu interacționați cu copilul. Acesta trebuie să conștientizeze că acțiunea de time-out care urmează după ce ați spus Acesta a fost 3 se datorează ignorării cifrelor 1 și 2 (el continuând să țipe). Copilul trebuie să înțeleagă că dacă reușește să se oprească înainte de 3, acțiunea de time-out nu se va mai aplica.

Teoretic este simplu să numărăm până la 3 și situația să devină calmă, însă practic sunt șanse mari să nu ne iasă din prima. Este important să exersăm și să aplicăm metoda acasă, iar atunci când suntem în public, oricât de jenați ne-am simți, să nu cedăm plânsetelor și să nu recompensăm niciodată crizele copilului oferindu-i ceea ce își dorește. Asta garantează și mai multe tantrumuri pe viitor.

Mai multe informații despre metoda 1, 2, 3 și cum să o aplicați la diferite vârste găsiți în cartea 1 2  3 Magic.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare