Copil independent, părinte fericit

„Ajută-mă să mă descurc singur.“ Acesta este principiul de bază al metodei Montessori, creată de medicul și pedagogul italian Maria Montessori, care urmărește să dezvolte independența și libertatea de a alege a copiilor și încurajează părinții să nu facă nimic din ceea ce aceștia pot face și singuri.

Fie că micuții voștri urmează sistemul Montessori sau nu, exersarea autonomiei este extrem de importantă, ea fiind inclusă în toate scalele de evaluare a dezvoltării copiilor în primii șase ani de viață. Cu cât un copil este mai autonom, cu atât va avea mai multă încredere în el și va găsi mai ușor soluții la probleme fără să ceară ajutorul celor din jur.

Atunci când sunt mici, copiii trebuie încurajați să efectueze singuri activitățile zilnice, specifice fiecărei etape: să mânânce singuri, să se spele singuri, să se îmbrace singuri, să-și aleagă singuri jucăriile și jocurile etc. Rolul nostru, al părinților, este să îi ghidăm, iar pe măsură ce observăm că aceștia se descurcă, să ne retragem și să le oferim libertatea de a face lucrurile singuri.

Cum putem ajuta copiii să devină independenți

  • Nu facem lucrurile în locul lor, ci îi încurajăm să încerce.
  • Le oferim posibilitatea de a alege (cu ce vor să se îmbrace, ce vor să mănânce sau ce cu ce vor să se joace).
  • Îi lăsăm să găsească singuri soluții și îi ghidăm doar atunci când simțim că nu se pot descurca.
  • Îi implicăm în activitățile zilnice.
  • Îi lăsăm să răspundă singuri la întrebările celorlalți.
  • Nu îi criticăm atunci când nu reușesc să facă un lucru.

Rezolv fără ajutor

Pentru dezvoltarea autonomiei copiilor, vă recomandăm colecția Rezolv fără ajutor! Aceasta este prima colecție de cărți de activități care încurajează independența copilului prin absența cerințelor, care au fost înlocuite de pictograme intuitive.

Colecția include șase cărți cu activități pentru exersarea motricității fine și a puterii de concentrare, dezvoltarea perspicacității, învățarea literelor, a numerelor și a altor concepte matematice.

De acum, nu mai trebuie să stați lângă copii și să le citiți ce trebuie să facă. Aceștia se vor descurca singuri și vor avea satisfacția că au reușit să ducă la bun sfârșit sarcina fără ajutor, ceea ce le va spori autonomia și încrederea în forțele proprii.

Puteți afla mai multe informații despre fiecare carte din colecția Rezolv fără ajutor! AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare