Încurajează-ți copilul să fie autonom

Se spune că echilibrul este cel responsabil pentru starea noastră de bine. Recomandările specialiștilor din diverse domenii poziționează echilibrul ca fiind un criteriu esențial de respectat: echilibru alimentar pentru o bună sănătate, echilibru între viața profesională și cea familială pentru o minte limpede și un suflet împăcat, cheltuieli vs venituri pentru un buget stabil etc. Specialiștii în parenting pledează și încurajează și ei părinții să găsească un echilibru între timpul petrecut cu copiii (joaca) și activitățile casnice de zi cu zi.

Pentru că în majoritatea timpului suntem pe repede înainte, cu multe gânduri și liste interminabile de bifat, avem tendința de a ne poziționa în două extreme.

Prima – să ignorăm solicitările celor mici de ne juca și de a petrece cât mai mult timp cu ei în detrimentul activităților casnice zilnice.

A doua – să ne petrecem după-amiezile lipiți de ei din dorința de a compensa cele 9-10 ore zilnice când suntem departe de cei mici.

Ei bine, tocmai pentru a nu cădea în una dintre cele două extreme, este recomandat să găsim o formulă a echilibrului care să ni se potrivească. Nu este deloc greșit dacă nu le sărim celor mici în ajutor de fiecare dată când fac o activitate. Dacă nu ne vom suprima tendința de a rezolva totul în locul lor, încrederea copiilor în forțele proprii se va diminua, iar când vor deveni adolescenți și apoi adulți vor avea nevoie constant de confirmări și suport din partea celor din jur pentru deciziile pe care trebuie să le ia singuri.

Pentru a vă ajuta să îi încurajați pe cei mici să aibă încredere în ei și să își dezvolte autonomia, editura Gama a publicat colecția Rezolv fără ajutor!

Rezolv fără ajutor! este prima colecție de cărți de activități care încurajează autonomia copilului prin absența cerințelor, care au fost înlocuite de pictograme intuitive.

Colecția include șase cărți cu activități pentru exersarea motricității fine și a puterii de concentrare, dezvoltarea perspicacității, învățarea literelor, a numerelor și a altor concepte matematice.

De acum, nu mai trebuie să stați lângă copii și să le citiți ce trebuie să facă. Aceștia se vor descurca singuri și vor avea satisfacția că au reușit să ducă la bun sfârșit sarcina fără ajutor, ceea ce le va spori autonomia și încrederea în forțele proprii.

Puteți afla mai multe informații despre fiecare carte din colecția Rezolv fără ajutor! AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare