„Nu poți face un copil să îi placă să citească, poți în schimb să îi fii model și să îi arăți că nu ești ciudat dacă citești“

Comunitatea Talente de năzdrăvani s-a alăturat campaniei noastre Împreună creștem cititori pasionați. Îi mulțumim Cristinei Hornoiu, coordonatoarea comunității, pentru că a acceptat invitația noastră de a ne împărtăși experiența ei cu cărțile.

Se spune că un cititor pasionat, atunci când vede o carte veche, este imediat năpădit de amintiri. Care este cartea care v-ar trimite în copilărie imediat ce ați vedea-o?

Am avut multe cărți în copilărie, dar din păcate foarte puține s-au păstrat, mai ales după mutarea de la țară la oraș. Însă cea pe care am îndrăgit-o și a cărei amintire se pierde în timp este o carte pliată cu animale. Erau două de fapt, una cu animale sălbatice, una cu animale domestice.

Citiți mai multe cărți în același timp?

Depinde. Blogul meu mi-a deschis apetitul pentru literatura dedicată în zilele noastre copiilor și mi se întâmplă să am pe noptieră mai multe cărți, necesare profesional, pentru relaxare sau pentru blog. Însă în general sunt devorator, dacă mă prinde povestea nu o las din mână indiferent de ora din noapte.

Ați simțit vreo clipă că tehnologia v-a îndepărtat de lectură? Și cum ați reușit să îi ajutați pe copii să păstreze echilibrul între timpul petrecut online și cel pentru lectură?

Tehnologia nu m-a îndepărtat de lectură. Poate de cartea tipărită. În ultimul deceniu am plecat deseori în vacanță cu cărți pe book-reader sau pe telefon, am preferat acest mod de lectură și în mijloacele de transport. Copiii au descoperit și ei această variantă și o folosesc. Referitor la „echilibru“, nu mi-am propus într-o zi să îl instaurez. Mi-am crescut copiii între cărți, le-am citit, am citit eu lângă ei și au prins gustul, nu la fel, dar m-am bucurat să aflu de pe la școală că e dată exemplu pentru că citește și în pauze. De ce? Simplu: pentru că vrea și îi place. Echilibrul îl păstrează acum singură.

Cum ați reușit să îi faceți pe copiii dvs. să le placă să citească, să fie curioși, să își dorească să afle mai multe?

Curiozitatea face parte din natura umană. Copiii se ridică și merg pentru că sunt curioși să exploreze. Nu poți face un copil să îi placă să citească, poți în schimb să îi fii model și să îi arăți că nu ești ciudat dacă citești. Le-am spus mereu că o carte e o fereastră spre lume. Depinde de tine câte ferestre deschizi. Am avut însă grijă să aibă la îndemână cărți captivante și atractive vizual și nu i-am obligat să citească ceva ce după 10 pagini nu i-a convins. Un copil face ceea ce vede. Mi-a fost greu să mă transform, să fiu eu modelul pe care îmi doream să îl aibă copilul meu, dar consider că a meritat.

Citiți cărțile pe care le citesc și ei și vorbiți apoi despre ele?

Acum, că sunt mari, e o plăcere să citim aceleași cărți. Nu avem aceleași gusturi, mai citesc și de-ale lor, dar de regulă da, citim împreună. Ne abținem cu greu să nu ne dăm spoilere, se întâmplă deseori să citim în avans pasaje și să le comentăm. Adevărata plăcere e când citim separat, apoi vorbim despre carte și decidem împreună ce povestim despre ea celorlalți, pe blog. Alteori citesc eu și am nevoie de viziunea lor, mai aproape de vârsta eroilor din carte. Comentăm când termină. Sunt sigură că acest obicei contribuie la construirea relației noastre. Când timpul va transforma relația părinte-copil sper să rămână una de prietenie, a unor oameni care au ceva în comun.

Spuneți-ne un tip&trick care v-a ajutat să îi apropiați pe copii de cărți.

E greu să apropii un copil de cărți dacă nu le are în jurul lui. Am îmbrăcat camera în rafturi și le-am umplut cu cărți de toate felurile. Acesta cred că a fost, în cazul meu, secretul. I-am lăsat să se plictisească înconjurați de cărți. Nu le-am făcut program, nu le-am pus cărțile forțat în brațe. Le luau singuri, în căutarea unui „ceva” pe care la acea vârstă fragedă nu îl puteau defini. Au descoperit astfel câte minuni se pot ascunde între două coperte și sunt extrem de mândră de ei amândoi.

Dacă v-am făcut curioși să aflați mai multe detalii despre campania Împreună creștem cititori pasionați, vă invitam le descoperiți aici. Iar dacă pe lângă voi aveți copii îndrăgostiți de citit sau care abia îi  descoperă tainele sau dacă cunoașteți învățători la clasele cărora se citește și în pauze, vă rugăm să ne dați de veste.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare