Cărți de citit împreună cu cei mici cât stăm acasă

De mai bine de 3 luni, copiii stau acasă. Grădinițele și școlile s-au adaptat situației actuale și au trimis părinților fișe de activități și idei de jocuri pentru ca timpul petrecut de copii să fie unul distractiv și în același timp educativ. Și pentru că știm că tentația de a petrece mult timp pe telefon, tabletă sau la televizor este mare, v-am pregătit câteva idei de cărți pe care le puteți citi împreună cu cei mici. Deoarece cititul, știm cu toții, are numeroase beneficii pentru copii: le îmbunătățește vocabularul, le dezvoltă abilitatea de a comunica, le crește capacitatea de concentrare, le stimulează memoria și le dezvoltă imaginația. În plus, nu trebuie să ieșiți din casă pentru a le cumpăra, întrucât cărțile pentru copii sunt doar la un click distanță de cei mici, dacă le comandați online.

Cele cinci titluri din colecția Învăț să citesc de mic sunt dedicate copiilor care învață să citească. Cărțile au abțibilduri și activități premergătoare lecturii, în care se verifică recunoașterea sunetelor inițiale și finale din cuvinte, asocierea lor cu literele corespunzătoare, recunoașterea și citirea grupurilor de litere. Povestea se parcurge în două etape: începătorii vor citi mai întâi cuvintele despărțite în silabe și propozițiile scurte de pe pagina din stânga. Cei avansați vor parcurge textul poveștii, ghidându-se după cuvintele colorate pe care le-au învățat în etapa anterioară. Totul este scris cu litere mari de tipar, iar silabele sunt evidențiate.

Una dintre cele mai de succes colecții ale Edituri Gama este Învăț să citesc, cărțile incluse fiind destinate copiilor care acum învață să lege literele în cuvinte și cuvintele în propoziții, celor care știu să citească, dar sunt la început de drum și celor care au făcut deja progrese în citit și reușesc că termine singuri o poveste. Cititorilor începători, le propunem pachete ce conțin 4 cărți de nivelul 0 cu abțibilduri și o carte de nivelul următor pentru a exersa citirea. Pentru cititori entuziaști, pachetele conțin 4 cărți de nivelul 1 – în care textul este presărat cu ilustrații ajutătoare –, și o carte de nivelul următor. Pentru cititori fluenți, pachetele conțin 4 cărți de nivelul 2 – cu texte clasice din literatura română, scrise cu caractere mari, ușor lizibile –, și o carte de nivelul următor cu rezumate ale unor opere celebre din literatura universală, pentru a încuraja pofta de citit texte din ce în ce mai lungi.

Copiii adoră benzile desenate și tocmai de aceea am creat colecția BeDe citit ușor! Benzile desenate permit atât cititorilor începători, cât și celor mai reticenți să se bucure de povești complexe, cu un vocabular bogat. Colecția BeDe citit ușor este și ea structurată pe trei niveluri. Titlurile de la nivelul 1 sunt recomandate pentru clasa pregătitoare și clasa I și se caracterizează prin: 200-300 de cuvinte simple, scrise cu majuscule; propoziții scurte; deseori, un singur personaj ; o singură temă sau moment al acțiunii; 1-2 casete pe pagină. Titlurile de la nivelul 2 sunt recomandate pentru clasele I și a II-a și se caracterizează prin: 300-600 de cuvinte; propoziții scurte și repetiții; fir narativ cu puține personaje într-un cadru restrâns; 1-4 casete pe pagină. Titlurile de la nivelul 3 sunt recomandate pentru clasele a II-a și a III-a și se caracterizează prin: 800-1000 de cuvinte în propoziții lungi; poveste lungă, cu mai multe capitole; cadru larg, cu schimbări de timp și loc al acțiunii.

Colecția Eu citesc cu tine este potrivită pentru copiii care au început deja să lege literele și își doresc să învețe să citească. În fiecare dintre cele cinci volume, pe pagina din stânga sunt ilustrate personaje sau acțiuni, iar cuvântul corespunzător este scris deasupra cu majuscule. Pe pagina din dreapta, cuvintele sunt accentuate prin culoare, astfel încât copilul să le poată recunoaște ușor, iar cele cu care este deja familiarizat sunt îngroșate.

Colecția Tandem îi însoțește pe micii cititori într-o călătorie în care să descopere plăcerea lecturii. Drumul nu va fi ușor, ba chiar s-ar putea să fie nevoie, la început, să citească împreună cu părinții, „în tandem”. Dar, odată ajunși la destinație, vor fi cu siguranță fericiți și mândri de reușita lor! Prima poveste este scurtă și simplă, scrisă cu majuscule, iar a doua – puțin mai lungă și mai dificil de parcurs, cu fraze mai ample. Colecția Tandem folosește fontul Sassoon, un font extrem de lizibil, conceput special pentru copii, care ușurează cititul și facilitează primele încercări de scriere. El a fost creat de Rosemary Sassoon, expertă de renume în caligrafie, după ani de studiu asupra caracterelor pe care copiii le consideră ușor de citit și a felului în care unesc literele când scriu.

Tot din dorinţa de a apropia copiii de lectură a luat naștere și colecţia Vreau să citesc!, care propune subiecte captivante, care sunt în acelaşi timp educative, dar şi amuzante. Textele sunt uşor de parcurs, deoarece propoziţiile sunt scurte, clare şi folosesc caractere mari, lizibile. De asemenea, întrebările şi sfaturile dau lecturii un caracter interactiv, iar tonul prietenos îl captivează pe cititor.

Nu uitați: este important să evităm spațiile aglomerate și locurile de joacă și să ne spălăm corect și des pe mâini.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare