„Super DYS” – un proiect editorial dedicat copiilor cu dificultăți de citire sau dislexie

Copiii care întâmpină dificultăți de citire sau care se confruntă cu dislexie trebuie să facă față multor provocări la școală. De la lipsa metodelor și tehnicilor speciale care să îi ajute cu adevărat în procesul educațional până la rușinea pe care o simt atunci când trebuie să citească cu voce tare și frustrarea care îi cuprinde la auzul sfatului „trebuie să muncești mai mult”.

Tocmai de aceea, pentru a le veni în ajutor copiilor, părinților și cadrelor didactice, am creat „Super DYS”, o nouă serie complexă de instrumente de învățare dedicate copiilor cu dificultăți de citire sau dislexie. Ne dorim ca astfel să le redăm copiilor încrederea în capacitatea lor de a citi, a înțelege și a învăța.

Prima colecție lansată în cadrul noului proiect editorial este Clubul Dys, care conține 6 cărți ce răspund nevoilor specifice ale copiilor dislexici și, în același timp, înlesnesc și efortul de lectură al oricărui cititor începător.

Diana Soare, redactor-șef al Editurii Gama, ne vorbește despre cum a luat naștere acest proiect editorial, cum îi ajută pe copiii cu dificultăți de citire sau dislexie și ce cărți vor fi lansate vara aceasta în cadrul seriei proaspăt apărute.

Copiii cu dislexie au nevoie de strategii alternative de lectură

Micuții noștri cititori deprind cu drag cititul cu ajutorul cărților Gama. Dar copiii care învață ușor, fără eforturi, să citească fluent, nu sunt singurii care au nevoie de cărți. Procentul copiilor care se confruntă cu dificultăți în citire este tot mai ridicat. Din păcate, aceste dificultăți sunt adesea ignorate sau puse, în cel mai blând caz, pe seama unei lipse de interes pentru lectură. Or, acest lucru nu este adevărat. Copiii care suferă de dislexie și care ajung să citească fluent folosesc, adesea, strategii alternative de lectură, care să îi ajute să parcurgă ușor textul. În colecțiile Gama care vor apărea cu eticheta „Super DYS” ne-am gândit să le venim în întâmpinare tocmai cu astfel de strategii.

Dificultățile de citire și dislexia sunt încă insuficient dezbătute

Deși ne-am dori să ne scrie mai des părinții sau educatorii, dificultățile de citire și dislexia sunt încă insuficient dezbătute. Nici cadrele didactice, nici părinții nu le identifică la timp, așa că este nevoie și de o campanie de conștientizare a uriașei nevoi pe care acești copii o au pentru materiale adaptate lor, care să-i ajute să citească ușor și de plăcere.

„Super DYS” folosește toate „trucurile” care vin în ajutorul cititorilor începători sau dislexici

Două dintre colecțiile „Super DYS” – Citesc ușor! și Clubul Dys – sunt create de specialiști din Franța și traduse în limba română. Colecția „#DYS_clasic” este un proiect original Gama, unde am aplicat toate „trucurile” care vin în ajutorul cititorilor începători sau dislexici: am folosit un font special, care, rânduri scurte care pot fi citite independent, paragrafe aerisite, instrumente pentru a ușura efortul de focalizare a literelor etc.

Cărți speciale pentru copiii din clasele primare

Colecțiile pe care le lansăm în această primă etapă se adresează copiilor din clasele primare – vârsta cea mai dificilă și cea mai importantă pentru transformarea unui cititor cu dificultăți într-unul pasionat. Prima colecție, Clubul Dys, se găsește deja pe site-ul nostru și în librării. Sunt șase titluri, concepute ca o miniserie cu aceleași personaje. Urmează să apară foarte curând primele șase titluri din colecția #Dys_Clasic, pentru care am colaborat cu câteva ilustratoare extrem de talentate, și în care vom publica adaptări pe scurt ale unor mari opere clasice, însoțite de întrebări de înțelegere a textului. Tot în această vară vor apărea 16 volume cu fabule de Esop, structurate pe trei niveluri de competență în citire, precum și Citesc ușor!  – o colecție de șase povestiri însoțite de activități de lectură, pe două niveluri de complexitate a textului: la primul nivel, cuvintele sunt despărțite vizual în silabe, iar la al doilea nivel rândurile sunt colorate alternativ.

Puteți afla mai multe despre prima colecție deja lansată AICI.

Facebook Comments

Recomandări

Editura Gama

De peste 20 de ani, una dintre cele mai apreciate, exigente și creative edituri pentru copii din România. Preocuparea permanentă pentru „educația prin joc” și încercarea neobosită de a oferi titluri de cărți pentru copii deopotrivă atractive și utile, în ediții minuțios îngrijite, ne-au atras aprecierea părinților, educatorilor și profesorilor.

Articole similare